donderdag 29 december 2011

Haalt Marieke april/mei 2012 zonder dialyse?

Mijn zus (Marieke) moest gisteren weer op controle bij haar nefroloog in Eindhoven. Zoals ze al verwacht had, was haar nierfunctie weer verder achteruit gegaan (mede door de griep). Haar "waarde" is gezakt van 13 naar 11. Normaal gesproken is de grens voor wel of niet dialyseren 15; daar zit ze dus al flink onder. Toen de nefroloog die waarde (11) zag, zei ze meteen "ik vrees dat we daar april/mei niet mee gaan halen", m.a.w. als het zo doorgaat, dan zal Marieke aan de nierdialyse moeten voordat ze getransplanteerd kan worden. En dat is heel erg vervelend en ook zonde, want een donornier komt makkelijker op gang in een lichaam dat nog geen dialyse heeft ondergaan. In Maastricht weet men dat natuurlijk ook, maar men kan niet iedereen tegelijk helpen en hoe bepaal je wie je eventueel voorrang wilt geven? Erg moeilijk natuurlijk.

De nefroloog van Marieke gaat wel melden in Maastricht dat zij vreest dat dialyse voor Marieke onafwendbaar is als ze niet eerder geholpen kan worden. Misschien helpt dat nog een beetje bij de bepaling van de urgentie.

Alternatief is om de transplantatie in een ander donorcentrum/ziekenhuis uit te laten voeren. Er zijn ziekenhuizen waar de wachttijd korter is (meer operatiekamer capaciteit?) en we bijvoorbeeld al februari/maart aan de beurt kunnen zijn. Maar willen we dat? Welke operatiemethode gebruikt men daar? Hoe is de behandeling daar (denk aan medicatie die gebruikt wordt)? We hebben nu het volste vertrouwen in het AZ Maastricht en voelen ons comfortabel bij de methode die ze daar hanteren en de behandeling (van Marieke); zo min mogelijk medicijnen en alleen maar indien het echt nodig blijkt te zijn. Bij veel andere ziekenhuizen gebruiken ze preventief al veel medicatie, met alle bijwerkingen van dien.

Conclusie: voorkeur blijft Maastricht maar graag wel eerder dan eind april/begin mei!
Laten we hopen dat we eerder aan de beurt zullen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten