donderdag 14 juni 2012

Mijn naam is coli, E. coli ........

Met Marieke gaat het gelukkig al wel weer wat beter. De hoofdpijn is weg en ook de pijn in de buik is een heel stuk minder. Vandaag heeft ze gehoord dat ze gedurende de hele antibioticakuur nog in het ziekenhuis moet blijven. Dat betekent dat ze t/m dinsdag nog aan het infuus ligt en als dan alles goed is mag ze dinsdag (19/6) of woensdag (20/6) naar huis.

E. coli, 10.000x vergroot (bron: Wikipedia)

Ze heeft ook nog even gevraagd wat er nou precies aan de hand was met die bacterie. Het blijkt een Escherichia coli bacterie te zijn (afgekort E. coli). Die zijn er echter in meer dan 300 verschillende soorten. Ieder mens heeft E. coli bacteriëen in zijn darmen zitten, maar dat zijn dan "goede" bacteriëen die nodig zijn om je darmflora gezond te houden. Er schijnen echter ook "slechte" varianten te zijn. Zo'n slechte bacterie is bij Marieke in haar bloedbaan gekomen en in de urinewegen en heeft daar voor een infectie gezorgd. Met de juiste antibiotica is dat gelukkig snel onder controle. Goede of slechte variant, als hij op de verkeerde plaats in je lichaam terechtkomt is deze bacterie erg gevaarlijk (kijk maar eens op Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli).

Het schijnt ook zo te zijn dat mensen met een donornier, zeker in de eerste maanden na transplantatie, erg vatbaar zijn voor dit soort bacteriëen. Bij haar op de kamer ligt een man die een maand eerder getransplanteerd is en nu al voor de derde keer een bacteriële infectie heeft opgelopen. Hopelijk blijft het voor Marieke bij deze ene keer .......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten