maandag 20 april 2015

Derde jaarcontrole

Het begint een beetje eentonig te worden en ik begin wel een "ouwe lul" te lijken, maar het blijft een feit: wat vliegt die tijd toch om! Op 3 april was het alweer exact drie jaar geleden dat ik in Maastricht geopereerd ben en zoals jullie inmiddels weten moet ik elk jaar terug om gecontroleerd te worden. Die controle bestaat uit controle van urine en bloed.
Dit jaar stond dat gepland op maandag 30 maart om 10.15 uur in het Academisch Ziekenhuis Maastricht, wederom bij Philip Ulrichts.

Lekker op de bank TV kijken
De controle van het bloed vergt voor mij geen voorbereiding. Ter plekke worden 3 buisjes bloed afgenomen en "that's it". Het urine-verhaal is wel even anders (zie ook mijn relaas van vorig jaar). De dag voor de controle moet ik 24 uur lang alle urine opvangen in een soort container. Dat begint direct na de ochtend urine en gaat dan 24 uur door tot en met de ochtend urine van de dag dat de controle plaatsvindt. Dat klinkt heel simpel en natuurlijk is het plassen op zich ook simpel. Maar het bepaalt wel je hele dag en beperkt je enorm in je vrijheid om te doen en laten wat je graag zou willen. Even een terrasje pakken is er niet bij, al je tenminste niet met een rugzak rond wilt lopen met een paar liter urine erin. Een zware inspanning doen (bijv. sporten) ook niet, want door het zweten wordt je vochthuishouding anders en krijg je dus geen representatief beeld tijdens de controle. Zie mijn ervaring van vorig jaar, toen ik mijn bolboompjes gesnoeid heb en te weinig gedronken had. Maar als je je realiseert dat nierpatiƫnten, die moeten dialyseren, eigenlijk het hele jaar door 3-4 dagen per week zo aan huis (of dialysecentrum) gebonden zijn, dan pas besef je wat voor impact dat op hun leven heeft. Wat is dan 1 dag per jaar aan huis gekluisterd zijn, niets toch? Ik heb het er graag voor over!

Gent-Wevelgem 2015 - koers met veel wind
Wat ik die dag dus doe is gewoon de hele dag thuis blijven, afgezien eventueel van een kort bezoekje aan mijn ouders die in de buurt wonen. Nou was het 29 maart ook geen terrasjes weer, dus dat maakte het wel makkelijker. Ik vind het sowieso niet erg om een dagje thuis te blijven en lekker te luieren. Zeker niet als er een wielerwedstrijd/voorjaarsklassieker op de TV is, zoals in dit geval Gent-Wevelgem. Een historische wedstrijd werd het, want door de abnormaal harde wind werd de wedstrijd erg zwaar en spannend en werden enkele renners letterlijk van de weg geblazen, de sloot in! (zie foto). Spektakel dus! En languit op de bank, voor de TV met de pootjes op tafel kan ik dat wel volhouden :-).  Dan heb ik toch nog een paar uur aan sport gedaan ;-). Ook die dag nog samen met Anita onze (late) zomervakantie geboekt.
Uiteindelijk had ik ook deze keer weer niet genoeg aan 1 container, want ik ben wel een echte zeikerd!

Golf GTE plugin hybride
Op maandag met m'n hele handeltje naar Maastricht gereden in mijn tijdelijke leaseauto (voorloopauto noemen ze dat) en ik kan je zeggen dat het rijden daarin geen straf is! Enige probleem is dat je continu te hard wilt rijden omdat het ding gewoon heerlijk rijdt, een uitstekende wegligging heeft en super snel is (in de GTE-stand). Helaas was het de 30e geen weer om nog lekker een fietstocht door het mooie Limburgse land te maken, dus ben ik na de afspraak weer direct naar huis gereden om de rest van de dag van huis uit te werken. De afspraak zelf is overigens zo gepiept. Binnen 10 minuten nadat ik binnen was stond ik al weer buiten. Praatje maken, bloeddruk meten, bloed afnemen, urine inleveren en weg wezen, "tot volgend jaar!"

Ik kwam in de wachtkamer ook Laurens ten Dam nog tegen, de profwielrenner van de Lotto Jumbo ploeg, die een paar dagen daarvoor tijdens een koers een aantal ribben had gebroken. Helaas was ik al aan de beurt nog voordat ik de wachtkamer in kon gaan, anders had ik wel even een praatje gemaakt (wielrenners onder elkaar, haha :-) ) en een fotootje met hem gemaakt.

De uitslag
De korte versie: alle waardes zijn prima.

De lange versie:

  • Creatinine: nu 110 en dat was vorig jaar ook 110. Niet verbeterd en niet verslechterd. Valt nog prima binnen de normwaardes die voor iemand met 2 nieren gelden.
  • Cholesterol: 4,6 en dat was 4,5. Ook dit is een prima waarde, binnen de norm.
  • Klaringswaarde:
    Gemeten waarde nu 86,6 en dat was 97,8. Iets minder dus, maar nog gewoon erg goed.
    Berekende waarde nu 71,2 en dat was 82,6.
Nog steeds hele goede waardes, ver boven de normen, dus gewoon erg goed en gewoon doorgaan zoals ik tot nu toe deed.

Op zo'n dag, drie jaar na dato, ben ik nog steeds erg blij en trots dat ik het gedaan heb en heb ik er nog geen seconde spijt van gehad! "Dat zouden meer mensen moeten doen!"