maandag 22 oktober 2012

Aandacht voor de donorweek. JA of NEE?

In Nederland wachten gemiddeld zo’n 1300 mensen op een orgaantransplantatie. Zij wachten op een nier, lever, hart, alvleesklier, long(en) en/of dunne darm. Het gaat hierbij alleen om patiĆ«nten die ook daadwerkelijk te transplanteren zijn. Voor velen van hen komt een orgaan van een overledene te laat. Dat wil je toch niet laten gebeuren? Veel mensen zeggen dat ze wel als donor geregistreerd willen worden, maar nemen niet de moeite het ook daadwerkelijk te doen. Daarom, als je jezelf nog niet geregistreerd hebt als donor, doe het dan NU in de donorweek. Je kunt het gemakkelijk doen via mijn formulier :
https://frankpas.jaofnee.nl/ .
Zorg dat zoveel mogelijk mensen in jouw omgeving (familie, vrienden, collega's) zich registreren, tenminste als ze dat willen (het is natuurlijk niet verplicht). Jij wilt toch ook dat er voldoende donoren zijn op het moment dat jij misschien zelf een orgaan nodig blijkt te hebben?

Kijk voor meer informatie op de websites van:
NTS
Nierstichting

zondag 7 oktober 2012

Zes maanden later .....

Het is even geleden sinds mijn laatste blogbericht en nu zes maanden na de operatie. Er was ook niet veel spectaculairs te melden, maar ik vond het nu toch tijd om een update te geven.

Om te beginnen met Marieke; met haar gaat het heel goed. Waar ze in het begin nog veel last heeft gehad van haaruitval, is dat inmiddels gestopt en zichtbaar aan het herstellen. Verder merk je dat ze weer ouderwets veel energie heeft. Op advies van de arts is ze inmiddels ook onder begeleiding van een fysiotherapeut aan het sporten om weer beter in conditie te komen, want die was natuurlijk de afgelopen jaren erg verslechterd. Ze besteden niet alleen aandacht aan het uithoudingsvermogen, maar ook aan het ontwikkelen van spierkracht. Vorige week heeft ze nog een periodieke controle gehad in het ziekenhuis in Maastricht en alles was in orde. Kortom: het gaat gewoon goed en dat is fijn!

Sinds mijn vorige blog (15 juli) ben ik lekker aan het sporten gebleven. Meestal 1x per week RPM, soms 2x en in het weekend een fiesttochtje van 45 tot 90 km. Het fietsen gaat goed, de conditie neemt merkbaar toe, al blijft de spierkracht nog wat achter. 
De laatste twee weken van augustus ben ik met Anita twee weken op vakantie geweest in de Ardennen. We hebben daar echt geboft met het weer en ik heb er ook lekker een keer of vijf een mooie tocht kunnen maken. Dat waren ritten van 55 tot ongeveer 90 km met behoorlijk wat hoogtemeters erin. Gemiddeld zo'n 1.000 hoogtemeters per tocht. Soms zaten er ook erg steile stukken tussen, maar het ging wonderbaarlijk goed. Ik kon goed klimmen, ook staand, en verbaasde me erover dat ik dit minder dan 5 maanden na de operatie allemaal al weer kon. Dat voelde goed! Verder hebben we heerlijk geluierd, in de zon gezeten, veel boeken gelezen en genoten.

Na een geleidelijke opbouw ben ik vanaf begin augustus weer fulltime aan het werk en sinds begin september maak ik weer steeds meer "normale" werkweken. Normaal betekent veel meer dan 40 uur per week. In het begin had ik nog regelmatig last van vermoeidheid, vooral tegen het einde van de week, maar dat wordt steeds minder. Heel af en toe overvalt de vermoeidheid me nog wel eens, maar ik voel het goed aankomen en geef er dan ook maar aan toe en neem mijn rust. Ik merk dat mijn energieniveau weer nagenoeg op het oude peil is en dat is wel lekker.

Het enige waar ik nog steeds last van heb en wat maar niet wil verbeteren, zijn mijn buikspieren. Waar ik in juli nog aangaf dat de pijn aan mijn buikspieren steeds minder werd, is het daarna niet echt meer verbeterd. Tijdens de vakantie ging het best goed, maar sinds ik weer volledig aan het werk ben en weer veel en vaak in de auto en achter een bureau zit en lange dagen maak, heb ik het idee dat het zelfs wat verslechterd is. Op advies van een vriend van me heb ik contact opgenomen met een goede huidtherapeute die gespecialiseerd is in littekenmassage. De eerste drie weken heb ik 2x per week een behandeing van een half uur gehad, daarna nog 1x per week (nog steeds). Ik heb daar wel profijt van merk ik. Behalve het litteken en de huid daaromheen, masseert ze ook dieper in mijn buik de buikspieren. Littekenmassage zorgt ervoor dat het litteken niet gaat verkleven en dat alles wat eronder zit, en niet zichtbaar is (lymfebanen, zenuwen, bloedvaten, weefsel e.d.), sneller herstelt. Ze stelde vast dat ik ook nog veel vocht in mijn buik had en dat wordt nu door de massage ook (zichtbaar) minder. De behandeling zelf is niet altijd plezierig, het is geen ontspanning en doet soms wel pijn, maar het effect is positief. De dag van de behandeling voelt het niet zo fijn aan, maar de dag(en) erna wel. Dan is mijn buik een stuk soepeler dan voor de behandelng. In de loop van de week worden de spieren weer stijver en ben ik blij als ik weer aan de beurt ben. Ik weet niet of het normaal is om zo lang last van die buikspieren te hebben, maar ja, het is ook niet normaal dat ze ingesneden moeten worden. Ik heb me voorgenomen dat als het de komende weken niet verbetert, ik de huisarts vraag om me door te verwijzen voor een echo van mijn buik(spieren). Misschien is er wel iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een littekenbreuk. Ik word er soms wel eens een beetje moedeloos van om altijd last van mijn buik te hebben :-(. Het enige moment waarop ik er helemaal geen last van heb is 's morgens vroeg als ik net wakker wordt. 

Overigens kan ik iedereen die een zware (buik)operatie gehad heeft ten zeerste aanraden littekenmassage te nemen bij een erkende huidtherapeut, want het helpt altijd en voorkomt mogelijke problemen op termijn, zoals slechte doorbloeding van het getroffen gebied.

De komende tijd staat in het teken van veel energie in het werk stoppen, blijven sporten en trainen om de conditie en kracht weer op peil te krijgen/houden en op tijd mijn rust en ontspanning pakken om mijn buikspieren te ontzien. Jammer dat het herfst/winter wordt, want de dagen worden korter en het weer slechter waardoor het veelal binnen sporten zal worden (RPM of Tacx). Ik hou meer van de lente en zomer i.p.v. de somberheid van de herft en winter, maar het hoort er bij. De winter heeft ook voordelen, je hoeft niet in de tuin te werken want het groeit dan toch niet :-)