zondag 23 december 2012

Met Kerstmis in het ziekenhuis

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Marieke is vorige week woensdagnacht plotseling opgenomen in het UMC Maastricht. Toen ze 's avonds naar bed ging kon ze niet liggen van de pijn in haar buik en hebben ze besloten, na telefonisch contact met de Spoedeisende Hulp in Maastricht, om direct naar het ziekenhuis te rijden. Ze klaagt al sinds eind oktober over moeite met plassen (heel vaak plassen, maar steeds kleine beetjes) en is hier ook al voor bij de uroloog geweest. Die heeft echter niets bijzonders kunnen ontdekken. Tevens heeft ze in die tijd een aantal keren een blaasontsteking gehad. Allemaal niet echt heel fijn, maar tot nu toe (ook door mij) geschaard onder de noemer "kleine ongemakken". Twee weken terug was haar creatininewaarde weer te hoog (wat kan duiden op een mindere nierfunctie) en is ze bij de nefroloog geweest. Afgelopen week was hij wat lager maar nog steeds niet binnen de grens.

Terug naar woensdag. Bij aankomst in het ziekenhuis woensdagnacht bleek dat ze veel vocht in haar buik had en dat drukte o.a. tegen haar maag aan, waardoor ze ook moeite had met eten. De grote vraag is nu waar dat vocht vandaan komt? Ze hebben met een punctie een monster genomen van het vocht en dat "op kweek" gezet om vast te stellen wat voor soort vocht het is (is het urine?). Het duurt een dag of zeven voor daar de uitslag van is. Ondertussen hebben ze Marieke opgenomen in het ziekenhuis en zijn er donderdag diverse onderzoeken gedaan. Zo is haar urine en bloed onderzocht en zijn er diverse echo's gemaakt, o.a. van haar hart, longen en lever. Daar is echter niets uitgekomen. Het goede nieuws is dat er dus niets mis is met haar hart, longen en lever en ook haar creatininewaarde was weer op een normaal niveau. Maar waar komt dat vocht in haar buik dan vandaan? Vermoedelijk gaan ze nu een scan maken van haar buik om te achterhalen of er ergens een "lekje" zit. Misschien een gaatje in haar blaas of misschien is de aansluiting tussen haar nieuwe nier en de blaas niet helemaal dicht (meer)? Of ze eerst wachten op de uitslag van de kweek of toch nu al een scan gaan maken weet ik ook niet. Nadeel van een CT-scan is weer dat je daarvoor contrastvloeistof in je lichaam krijgt, wat dan ook weer door je nier moet worden afgebroken en dus belastend is voor de nier. Alternatief is een MRI-scan, maar de doktoren zeggen dat ze in het geval van organen op een CT-scan meer kunnen zien en dat het voor een goed werkende nier niet zo heel erg is. Laten we dat dan maar hopen.

Allemaal erg vervelend voor Marieke (en ook voor Frans en Bart), want het leek allemaal zo goed te gaan. Toen ik haar donderdag belde gaf ze aan zich nu slechter te voelen dan voor de transplantatie en dat raakte me wel. Ik heb zo met haar te doen. De doktoren hebben al aangegeven dat ze haar niet laten gaan voordat duidelijk is wat de oorzaak is en dat betekent dat ze met Kerstmis nog in het ziekenhuis ligt. Dat is natuurlijk niet leuk, want we zouden 1e Kerstdag gezellig met z'n allen bij ons Kerst vieren, een mooi moment om samen een bewogen jaar af te sluiten, maar helaas zit dat er nog niet in. Voor Marieke en mijn ouders is Kerst in het ziekenhuis ook een soort van "dejá vue", want de eerste vier jaren van haar leven heeft ze ook met Kerst in het ziekenhuis gelegen (i.v.m. chronische oorontstekingen). Ze had toen zelfs haar eigen mini-kerstboompje! Dat maakt het er niet makkelijker op.
Maar goed, we moeten niet teveel klagen, want het gaat inmiddels al wat beter met haar, de pijn in de buik is afgenomen of zelfs weg en het wachten is nu op het achterhalen van de oorzaak. En zolang die niet bekend is kun je maar beter in het ziekenhuis zijn, waar alle zorg direct voorhanden is. We zorgen ook dat ze iedere dag bezoek krijgt dus zich niet alleen hoeft te voelen.

Ik bericht wel weer als er meer nieuws te melden is.
Fijne Kerstdagen iedereen!

1 opmerking:

  1. Tjeetje wat balen! Met kerst in het ziekenhuis is zeker niet leuk :(.
    Hopelijk weten de dokters snel te vinden waar het probleem vandaan komt, zodat ze daarna snel naar huis kan! Beterschap voor Marieke!!

    BeantwoordenVerwijderen